onsdag 1 september 2010

Lite om respekt...



Jag är av den bestämda uppfattningen att man ska visa alla människor respekt. Vissa undantag finns... De som är respektlösa själva förtjänar inte min respekt.
Man kan ha olika åsikter men ändå vara respektfull i sitt bemötande av varandra.

Men sedan så finns det alltid människor som anser sig ha rätt att trampa på andra människor, att de vet bättre och att deras åsikter och kunskaper är så mycket mer värda än andras.
Detta kan få mig att gå fullständigt i taket! Jag har också lärt mig att dessa människor ofta är energitjuvar och inget som man säger når fram, för de vet alltid allting bäst.

I Svenska akademiens ordlista så står det så här;
respekt - aktning, vördnad
respektera - ha resepekt för; högakta; ha försyn för, ta hänsyn till
Hos www.synonymer.se så står det detta om respekt
respekt - aktning, vördnad, omtanke, hänsyn, högaktning; prestige, anseende, uppskattning, erkännande, förtroende; auktoritet, pondus, myndighet; fruktan, rädsla


Det finns ju alltså olika respekt. Man kan ha respekt för ett djur t ex hund el häst. Men då handlar det ju mer om att man är medveten om att hästen t ex är ett stort djur och väger mycket och inte är en leksak utan de kan vara väldigt oberäkneliga om man inte hanterar dem på rätt sätt.
Man kan visa respekt för en människa som gjort mycket gott i sitt liv och då har ordet en positiv mening. Man kan även ha respekt för en människa men detta kan vara både i positiv och negativ mening. Om man har respekt för en människa så kan det bero på att man värdesätter människans kunskaper i något ämne och då är det ju i positiv mening. Negativt blir det om man har respekt för en människa för att man är rädd för personen eller att man känner sig underlägsen.

Men till syvende och sist så kan man aldrig få positiv respekt om man inte gör sig förtjänt av den. Man kan bara "kräva" respekt av en människa som är respektlös. Men man måste göra sig förtjänt av någons respekt. Är du respektlös så kan du inte räkna med att andra ska visa dig respekt.

Ha det gott och respektera varandra!

Inga kommentarer: