söndag 6 april 2008

Snackaren Rune

Rune är vår stora godmodiga och ack så snacksaliga engelska undulat. Rune pratar med allt. Observera att jag säger allt. Finns det ingen undulat som är intresserad, för Rune kan vara rätt så påfrestande, så går det precis lika bra att prata med muttrarna som håller fast voljär taket eller en pinne i gallret.
För ett tag sedan så började vi höra dunsar från voljären och på nätterna så har de andra fåglarna fått fullständigt spel ibland. När jag har gått upp och tittat vad som står på så sitter alla undulaterna som klistrade på väggarna i voljären utom Rune som oftast har suttit på nedersta pinnen. Vi har grunnat på vad det är som står på och varför de uppför sig så. Men jag tror att problemet är löst!
Jag har nämligen sett att Rune inte sitter på pinnen och sover som undulater brukar göra.
Han ligger ner.
Min teori är då att han är så stor och tippar därför över och ramlar i golvet. Därav dunsen och sedan skrämmer han väl nästan livet ur de andra när de sover och helt plötsligt så kommer det en stor Rune fallande genom luften och dunsar i golvet.
Detta kan också vara en av anledningarna till att han liksom "ligger" tvärs över en av matskålarna. Han har nog kommit på att han får sova i fred utan att bli väckt av att dunsa i backen.
Runes partner är nog Bertil, vår andra engelska undulat som är 2/3 av Runes storlek. Men när Bertil är upptagen av annat t ex av att äta eller bada som han verkligen gillar att göra, han ligger och sover i vattnet, så uppvaktar Rune Gouda. Han är verkligen intensiv i sitt uppvaktande och Gouda är så vänlig i sitt sinne så hon låter honom hållas men hon uppmuntrar honom inte heller.

Det är så tacksamt att ge vår lille jätte grönsaker. Man kan se på färgerna som Rune har runt näbben vad det har stått på grönsaksmenyn i flera dagar. Morot, gul och röd paprika, spenat mm.

Vår blå jätte har ticks också. När han rör på huvudet ibland så ser det ut som om han skulle vara filmad och att man har tagit bort varannan ruta i filmen. Huvudet liksom hoppar. Och givetvis så sitter han och tjattrar samtidigt.

Men hur mysig han än är så kommer nog frustrationen över att han inte kan röra sig som de mindre undisarna fram i ljudliga läten istället. Ljudnivåerna som de engelska undulaterna kommer upp i ibland är faktiskt ganska nära nymfernas.
Och när de ruggar så kan jag tala om att det märks att de har fler fjädrar än en "vanlig" undulat.

Men han är fin vår Rune när han burrar upp fjädrarna och sitter och snackar med sina låtasas kompisar.

Ha det bra och ta hand om varandra!

Inga kommentarer: